Дани Опште медицине Србије

25-26. марта 2023. године
Hotel Mona Plaza
Солунска 21, Београд

Опширније ...
image01

Дијагностика и лечење остеопорозе

онлајн предавање у организацији Удружења за реуматологију Србије
8.март 2023. у 17 часова преко ZOOM

Опширније ...
image01

Са места вакцинације COVID-19


АНКЕТА ''Квалитет и безбедност у примарној здравственој заштити у време пандемије'' 

Поштоване колегинице и колеге,

Обраћам вам се као председник Секције опште медицине Српског лекарског друштва са молбом  да попуните анкету која се налази на следећем линку http://anketa.forasdata.com/

Као што ћете и сами видети истраживање спроводи проф. др Милена Шантрић Милићевић која има и сагласност Етичке комисије Медицинског факултета у Београду.

Интенција овог истраживања под називом ''Квалитет и безбедност у примарној здравственој заштити у време пандемије'' је да што већи број лекара искрено одговори на питање из анкете. Анализирајући резултате ове анкете даће се јасни предлози за унапређење примарне здравствене заштите као и њеног одговора на тренутну и евентуалне будуће кризне ситуације.

Још једном вас молим да што већи број ваших колега упутите на линк http://anketa.forasdata.com/ и на тај начин омогућите да анкетирањем великог броја лекара дођемо до стварних резултата.

 

 

С поштовањем и колегијалном поздравима
Председница Секције опште медицине
Прим. др Драгана Трифуновић Балановић

Драге колегинице и колеге, срећна нам слава Свети врачи.

 

Ове године нам је живот наметнуо друге приоритете, па за славља нисмо баш имали времена, бар не ми који радимо ову врсту посла. Али вам желим пуно здравља и среће, јер све ово ће проћи, и доћи ће дани за радовање. Узивајте у данашњем дану иако ће многе наше колеге широм Србије дочекати своју славу у скафандерима и на радним местима, а све за добробит наших пацијената.

 

Прим.др Драгана Трифуновић-Балановић


 

Поштоване колегинице и колеге,

Научни одбор и Председништво Секције опште медицине изражава своје највеће поштовање свим докторима опште медицине за труд и рад који улажу у одговору на пандемију SARS-CoV-2 вирусом. Наше друштво зна за многобројне дивне примере пожртвованог рада наших здравствених радника у тешким временима у прошлости.

Доктори опште медицине су на првој линији у акутној фази и последњој линији када се суочавају са последицама о ком год здравственом изазову да се ради. Пандемија COVID-19 је тешка и непредвидива борба која захтева много напорног рада, пожртвовања и одрицања. Потпуно смо уверени да ће наши изабрани доктори и сви остали лекари наше земље са непоколебљивом посвећеношћу успешно одговорити и на овај тешки изазов.

Надамо се да стижете да пратите обавештења о току епидемије у нашој земљи, доследно спроводите препоручене мере, боље него икада пре међусобно сарађујете, настојите да својим пацијентима пружите најбоље могуће лечење али и да се чувате.

Најбољи одговор на пандемију лекари примарне здравствене заштите могу пружити поседовањем најновијих доступних информација. Бирајте само изворе података од поверења. На линковима у наставку можете пронаћи алгоритме и упуства о коришћењу личне заштитне опреме. На српском језику препоручујемо странице Ваших Домова здравља, уколико се редовно ажурирају као и следеће:

https://www.zdravlje.gov.rs/

https://covid19.rs/

http://www.batut.org.rs/

На интернет страници WONCA WORLD налазе се курсеви Светске здравствене организације о COVID-19, водичи и база података објављених научних радова о овој новој болести на енглеском језику.

https://www.globalfamilydoctor.com/Resources/COVID19.aspx

 

Будите нам здрави

Ваша секција Опште Медицине