Писмо председници Регионалне лекарске Коморе Београд Проф. др Олги Поповић Младеновић

Београд, 29. септембар 2015.г.
 
Председници Регионалне лекарске Коморе Београд
Проф. др Олги Поповић Младеновић
 
Поштована Професорка Поповић Младеновић,
           Морам да изразим своје запрепашћење и огорчење вашом изјавом листу „Политика“ (виђена на сајту ало.рс) поводом ступања на снагу новог закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору и принудног одласка великог броја лекара из државних здравствених установа која гласи „Само 350 су лекари опште медицине. Њих ће у домовима здравља без проблема моћи да замене млади који чекају на бироу, али ко ће заменити специјалисте, нарочито оне дефицитарне?”
            Као Председник Секције опште медицине Српског лекарског друштва која броји преко 3000 чланова, морам да вас замолим да се као Председница Регионалне лекарске коморе извините свим лекарима опште медицине због овакве изјаве којом сте потврдили да чак ни наши професори на Медицинским факултетима, као ни представници у Влади републике Србије, не знају колико је важна улога лекара опште медицине и да тај посао не могу баш нигде у свету да раде лекари без специјализације опште или породичне медицине.Ако нису специајалисти, могу да раде само уз ментора. Пошто се налазимо на путу усклађивања стандарда са Европском унијом, да ли сте се питали, ко ће лечити наше грађане када останемо без лекара - специјалиста опште медицине? Иако сте били присутни на свечаном отварању тек завршеног Конгреса лекара опште медицине Србије са међународним учешћем, вероватно нисте желели да усвојите поруке које смо желели свима да пошаљемо, а то је место и улога коју треба да имају лекари опште медицине (читајте специјалисти опште медицине) ако желимо да се приближимо Европским стандардима у Европи и свету. Да ли је могуће да нас у томе не подржава наша професорка и још горе, председницаРегионалне лекарске коморе Београда?
          У нади да ћете бар после овога писма разумети проблем лекара опште медицине Србије који очајнички доказују да се општа медицина не сме маргинализовати, а нарочито не у медијима који иначе површно и неадекватно приказују наше проблеме,
 
С поштовањем                 
Прим. др Мирјана Мојковић      
Председник Секције опште медицине
Српског лекарског сруштва       
Достављено: Директору Лекарске коморе Србије