Дијагностика и лечење остеопорозе

Поштовани,

У среду, 8. марта  2023,  у 17h, проф. др Александра Томић Лучић, директор Клинике за реуматологију и алергологију УКЦ Крагујевац, ће одржати онлајн предавање Дијагностика и лечење остеопорозе”.

Предавање је преко ЗООМ платформе, нужно је да сви заинтересовани који желе да прате предавање  што пре пошаљу своју мејл адресу на мејл udruzenje@ors.rs да би добили у повратном мејлу линк за праћење предавања

Молимо прочитајте извод из брошуре “Дијагностика и лечење остеопорозе” коју је 2022. године издало Удружење реуматолога Србије, Радна група за остеопорозу:

“Остеопороза данас представља значајан здравствени и социо-економски проблем савременог, развијеног друштва.

Фактори ризика за примарну остеопорозу су:
- непроменљиви: женски пол, старосно доба ≥ 65 година, позитивна породична анамнеза за настанак прелома, генетска предиспозиција, бела раса, рана менопауза (или хистеректомија), хронична употреба глукокортикоида (током 3 месеца или више);
- променљиви: пушење, конзумирање алкохола, мала телесна маса, дуготрајна лактација и мултипле трудноће, аменореја у генеративном периоду (дуже од 6 месеци), недовољан унос калцијума и витамина Д, неадекватна физичка активност.

Секундарна остеопороза настаје као последица других обољења и стања, а најјачи изоловани фактор ризика је реуматоидни артритис.

Учесталост остеопорозе код жена се повећала, тако да је у периоду од 2007. до 2008. године била 14,0%, док у периоду 2017.-2018. године износи 19,6%. Претпоставља се да ће се на сваких десет година у 21. веку број оболелих увећати за 30%.
Благовремена дијагноза остеопорозе се постави тек код сваке пете особе, док само трећина њих прима адекватну терапију. “

Добродошли на онлајн предавање да сви заједно наућимо више!

Ваш ОРС