Срећан дан породичне медицине

Здравље наше планете директно утиче на благостање човечанства. Као лекари и специјалисти опште медицине, имамо одговорност да заступамо одрживост животне средине и њен снажан утицај на јавно здравље.

На Светски дан лекара опште медицине, који се обележава данас, 19 маја 2024. године, обавежимо се да ћемо направити разлику. Кључне области у којима можемо допринети:

Промовишимо одрживе праксе

Укључимо еколошки прихватљиве мере у здравствене интервенције, од смањења отпада до усвајања енергетски ефикасних технологија.

Залажимо се за промену политика

Подржимо политике које приоритет дају одрживости животне средине и јавном здрављу, залажући се за чист ваздух, воду и одрживу пољопривреду.

Едукујмо и оснажујмо

Опремимо пацијенте и особље знањем о међусобној повезаности здравља животне средине и личног благостања. Подстичимо одрживе животне навике.

Истражујмо и иновирајмо

Улажимо у истраживања која испитују везе између фактора животне средине и здравствених исхода. Подстичимо иновације за одржива здравствена решења.

Сарађујмо са различитим секторима

Развијајмо партнерство са еколошким организацијама, доносиоцима одлука и заједницом како би повећали наш утицај и покренули системске промене.

Придружимо се у изградњи будућности у којој здравље наше планете и здравље човечанства напредују руку под руку. Заједно можемо да направимо разлику.

Делујмо сада за здравије сутра!

Поштоване колегинице и колеге, срећан Вам Светски дан опште медицине!