Абстракт Семинара ‘’фармакотерапија и фармаковигиланца у ординацији лекара опште медицине’’

Едукативни семинар за лекаре опште медицине
 
организатор
Секција опште медицине СЛД
 
место
Београд, Клуб новинара , Ресавска 28
 
датум
субота 20.03.2010
 
број учесника
100-150 полазника
 
наслов семинара
 
 ФАРМАКОТЕРАПИЈА И ФАРМАКОВИГИЛАНЦА У ОРДИНАЦИЈИ ЛЕКАРА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ
 
абстракт
 
Постављање циља овог семинара- разматрање најновијих постулата у изабраним областима фармакотерапије и фармаковигиланце, настало је као одговор на нарасле потребе превасходно лекара у примарној здравственој застити, али и лекара који су у непосредном контакту са пацијентом и у другим областима медицине, за стицањем нових информација у области рационалне примене медикамената, у најширем смислу речи.
По дефиницији- наведеној у документу: ”Национална политика лекова” (документ донет од стране Владе Републике Србије, на предлог Министарства Здравља РС), лек је:” производ који садржи супстанцу или комбинацију супстанци, произведен и намењен за лечење или спречавање болести код  људи или животиња, постављање и побољшање или промене функција, као и постизање других медицински оправданих циљева”.
У систему здравствене заштите лекови заузимају примарно место и средства намењена за здравствену заститу се у великој мери користе управо за набавку лекова.
Реакције пацијената и њихових породица на промашаје у погледу терапије и третмана оболелог, могу бити изненађујуће изражене и оптужбе на рачун лекара могу попримити нежељене размере, који могу довести чак и до судског поступка.
Најбољи начин да клиничар одбрани и одржи свој ауторитет и статус, јесте да осигура да се његово знање и вештине у прописивању лекова непрестано усавршавају и одржавају. Ове вештине не означавају једноставно писање лекова на рецепт.
Вештине у прописивању лекова обухватају:
  • јасну идентификацију терапијског циља
  • избор лека из одговарајуће усвојене и одобрене листе лекова, а имајући у виду индивидуалне карактеристике пацијената, као и економски аспект одабране терапије
  • дефинисање одговарајућег терапијског режима и плана комуникације са пацијентом
  • познавање како и када би требало извршити процену одговора пацијента на лечење прописаним леком
  • препознавање појаве и природе нежељених реакција, њихове научно-последичне повезаности са одговарајућом терапијом ( фармаковигиланца), као и начин како ту појаву превазићи и обезбедити успешну и ефикасну терапију пацијенту
  • знање како и када контролисати и поново прегледати допунско прописивање лека
 
Овај семинар би требало да кроз детаљну разраду тема  на предавањима и у току одржавања радионице омогући упознавање полазнике са новим сазнањима из одређених области, значајних за рационалну примену фармакотерапије, као и да континуираним унапређењем знања лекара помогне одржању ауторитета и очувању поверења јавности у лекара, специјалисте опште медицине у примарној здравстевној заштити.