Закључци са IV Конгреса лекара опште медицине Србије са међународним учешћем

IV Конгрес лекара опште медицине Србије са међународним учешћем

Златибор, хотел Палисад, 19 - 22.09.2013.

          Почетак јесени је, традиционално, време одржавања Конгреса лекара опште медицине Србије. Ове године је, као и увек у организацији Секције опште медицине Српског лекарског друштва, IV Конгрес лекара опште медицине Србије са међународним учешћем, одржан на Златибору, од 19 -22. септембра. Преко 1300 учесника је учествовало у раду Конгреса чије су основне теме биле: Превенција малигних болести, менопауза и андропауза и алтернативна и комплементарна медицина.

          Част да својим предавањем отвори Конгрес, припала је професору породичне медицине из Словеније, др сци. мед. Игору Швабу, који је као професор породичне медицине, многим генерацијама студената и специјалиста, помогао да се определе и остану да раде као породични лекари. Предавања на тему „Зашто се воли општа медицина“ и „Професионализам у раду лекара породичне медицине“ проф. др  Игора Шваба, угледног председника WONCA EUROPE, била су увод и мисао водиља свих дешавања на Конгресу.

Говорило се о значају превенције малигних болести на нивоу примарне здравствене заштите и то са највишег нивоа. Предавачи су били Доц. др Матеја Булц, председник ЕУРОПРЕВ-а, професор Џон Бродерсен, са мед. факултета у Копенхагену који се већ годинама бави кватертерном превенцијом, као и прим. др Весна Јањушевић, специјалиста опште медицине, која је кроз законску регулативу нагласила значај превентивних прегледа у раду лекара опште медицине у Републици Србији. Учесници Конгреса су имали јединствену прилику да учествују у радионици професора Бродерсена о „кватертерној превенцији малигних болести“ и тиме унапреде своје знање о превентивним прегледима уопште.

           Велики допринос раду конгреса су дали и наши врхински стручњаци: проф. др Зоран Кривокапић („Шта је карцином дебелог црева, како се открива, има ли превентиве и како се лечи“), академик проф. др Предраг Пешко, са својим сарадницима, доц. др Александром Симићем и др Огњеном Скробићем („Езофагеална рефлуксна болест“ - од горушице до карцинома), проф. др Драгољуб Билановић са сарадником др Бориславом Тошковићем, („Диференцијална дијагноза обструктивне жутице“) и још читав низ најеминентнијих предавача, из земље и иностранства. О алтернативној медицини су говорили проф. др Вук Стамболовић, гошћа из Лондона, директор центра за биомедицину, др сци. мед. Татјана Бош и прим. мр. сци. др Златка Марков, спец. опште медицине из ДЗ Нови Сад. Њихова радионица је понудила свим заинтересованим лекарима опште медицине, специјалистима опште медицине, да се упознају са методама традиционалне медицине које су законом признате у нашој земљи, као и резултатима лечења биорегулаторном медицином. Гост из Турске, др Мумтаз Мазициоглу, је презентовао своје искуство у лечењу фитотерапијом.

          На жалост, учесници IV Конгреса лекара ОМ су остали ускраћени за најављено предавање Министарке здравља Републике Србије, проф.др Славице Ђукић- Дејановић, иако предавање није благовремено отказано.

          Као и сваке године, лекари су саопштавали резултате својих истраживања кроз постер и усмене презентације. Изабрани су најбољи радови и додељене награде (плаћена котизација за учешће на следећем, V Конгресу лекара опште медицине Србије са међународним учешћем, који ће се одржати у Београду, 02 - 05. октобра 2013.год).

          Осим радног дела Конгреса, организатор је свим учесницима понудио богат социјални програм у коме су уживале све генерације лекара, јер су у томе помогли велики професионалци, познати позоришни глумци Атељеа 212 из Београда и музички састав из Београда, на челу са др Иваном Аранђеловићем.

           Коначно, у својим евалуационим листама које су попунили сви учесници Конгреса, организација Конгреса, садржај и квалитет предавања су оцењени највишим оценама. Видимо се на следећем Конгресу. Припреме су већ у току.