ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА АСОЦИЈАЦИЈЕ ЛЕКАРА ОПШТЕ / ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

 
Током 21. Симпозијума лекара опште медицине Македоније у Војној болници у Скопју 22.12.2007. године у 16,00 часова одржан је састанк Главног одбора Асоцијације лекара опште породичне / медицине југоисточне Европе. Састанку су присуствовали представници свих земаља чланица Асоцијације.
 На састанку су дефинисане теме конгреса, одређена је висина котизације, научни и организациони одбор конференције као и датум одржавања (8.-21.06.2009. Охрид).
Донета је одлука да све појединости о конференцији буду стављене на увид јавности путем првог саопштења у Анталији за време састанка EGPRN-а и другог саопштења на конгресу WONCA EUROPE у Турској. Договорена је методологија рада студије „ НАСИЉЕ НА ЖЕНАМА У ПАРТНЕРСКИМ ОДНОСИМА“ која ће у 2008.години бити спроведена у земљама чланицама Асоцијације. Истог дана под окриљем Асоцијације одржана је и радионица на тему „Када започети са антихипертензивном терапијом и коју антихипертензивну терапију применити у пракси“. Такодје је једногласно усвојен и предлог да се током прве конференције Асоцијације све земље чланице активно укључе организовањем радионица и да теме радионица и комплетан матерјал буде достављени научном одбору до септембра месеца 2008.
Састанак је протекао у угодној атмосфери и предпразничном расположењу.
 
  
ДИЗАЈН СТУДИЈЕ „НАСИЉЕ НА ЖЕНАМА У ПАРТНЕРСКИМ ОДНОСИМА“
 
ЦИЉ СТУДИЈЕ: Сагледавање заступљености насиља на женама у партнерским односима у земљама чланицама Асоцијације лекара опште / породичне медицине југоисточне Европе.
 
МЕТОД РАДА: Лекари опште/породичне медицине у временском периоду од 01.02.2008-15.02.2008.год. све жене које се јаве у ординацији лекара опште/породичне медицине независно од старости и разлога посете, замолиће  да анонимно попуне Анкетни упитник.
 
ИНСТРУМЕНТ ИСТРАЖИВАЊА: Модификован упитник за скрининг насиља у породици дизајниран од стране Аутономног женског центра, Београд 2006.
 
АНКЕТНИ УПИТНИК
РАЗГОВАРАЈМО ОТВОРЕНО О НАСИЉУ
 
Насиље над женама представља озбиљан и велики проблем. Ми чинимо све што је у нашој моћи да тај проблем откријемо, назовемо га правим именом и помогнемо жртви насиља. То можемо само уз вашу сарадњу и искрене одговоре.
Свакој жени која дође постављамо ова питања.
 
  1. Да ли вас је ваш брачни друг или партнер икада ошамарио, ударио, шутнуо или на други начин физички повредио или претио да ће то учинити?
 
                   1. ДА
                  2. НЕ
 
2. Да ли се плашите вашег брачног друга/партнера?
 
                  1. ДА
                  2. НЕ
     
3. Да ли вас је ваш брачни друг или партнер икада вређао, критиковао на увредљив начин, викао на вас, ломио и бацао ствари по кући, посебно ваше ствари?
                                                       
                   1. ДА
                   2. НЕ
 
4. Да ли сте икада присиљавани да имате сексуалне односе са вашим партнером/мужем онда када ви то нисте желели?
 
                   1. ДА
                   2. НЕ
 
5. Да ли вам је ваш брачни друг или партнер икада претио да ће вас убити, забрањивао вам да виђате своју породицу, забрањивао вам да излазизте из куће, одбио да даје новац?
     
                   1. ДА
                   2. НЕ
 
6. Да ли сте спремни да о овим проблемима детаљније разговарате са неким?
        
                   1. ДА
                   2. НЕ
 
7. Године живота