IN MEMORIAM

Прим. мр сци. др  Данка Прванов
Специјалиста опште медицине
( 1957 – 2016)

27.07.2016. год. преминула је наша колегиница Прим. мр сци. др Данка Прванов, члан Научног одбора и члан Председнишптва Секције опште медицине Српског лекарског друштва (СЛД), потпредседник секције опште медицине Српског лекарског друштва од 2006. год до 2011. год. и члан  Издавачког савета часописа „Општа медицина“.

Медицина је изгубила још једну битку са болешћу а сви остали дивног човека и професионалца,  беспрекорног лекара заљубљеног у општу медицину. Секција опште медицине Српског лекарског друштва, њено Председништво и Научни одбор остају без колеге и сарадника чије ће име бити записано сјајним словима  у њеној историји. 

Прим. мр сци. др Данка Прванов је рођена 18.02.1957 у Фочи (БиХ). Основну и средњу школу је завршила у Сарајеву, где је и дипломирала на Медицинском факултету 1980. год., у 23. години. У току студирања била је на пракси у Москви (Русија). Обавезан лекарски стаж је завршила 1981. год. у Копривници (Хрватска), а специјализацију опште медицине у Загребу 1987. год. где је 1991. год. одбранила и магистарски рад и стекла звање магистра наука.

Радила је као шеф здравствене станице у Шпишић Буковици, у Вировитици, 12 година. У ДЗ Панчево запошљава се 11.06.1993.г. Од 1995. год. радила је као шеф здравствене станице Омољица, од 1996. год. у здравственој станици Доњи град а у здравственој станици Горњи град, као шеф, радила је од 1999. год. Била је начелник службе општа медицина ДЗ Панчево од 2001 – 2009. год. На Војномедицинској академији у Београду је 2001. год. завршила школу ултразвука и од тада, уз послове лекара специјалисте опште медицине, ради и у кабинету за ултразвучну дијагностику ДЗ Панчево.

За свој активни допринос раду Секције опште медицине Српског лекарског друштва, 2004. год. је добила захвалницу, а 2009. год. плакету. Ове године, када прослављамо 50 година од оснивања Секције опште медицине, требало је да добије још једну награду, јубиларну  плакету као изузетно активан члан Председништва и Научног одбора Секције.

Од 2005. год. је члан Светске организације лекара породичне медицине WONCA. Била је ментор на Медицинском факултету у Београду и члан  EURACT-а, европског удружења ментора у Општој медицини. У 2006. години je завршила и едукацију из медицинског менаџмента.

Ми који смо имали част да јој будемо пријатељи и сарадници остајемо неутешни, али и поносни што смо је познавали, што смо са њом делили наше успехе и неуспехе, а пре свега што смо били  пријатељи.  
Нека јој је вечна слава и хвала!